Effie Index 2021: Studio Sonda deseta je najučinkovitija nezavisna agencija u Europi

Studio Sonda najučinkovitija je agencija u Hrvatskoj u 2021. godini, dok je Gradska knjižnica Poreč najučinkovitiji brend, kao i oglašivač, pokazao je to Global Effie Effectiveness Index 2021, a na rang-listama najučinkovitijih našle su se i druge hrvatske agencije i tvrtke.

Prema rezultatima Global Effie Effectiveness Indexa iz 2021. – koji mjeri učinkovitost temeljenu na rezultatima prošlogodišnjeg Effie Awards Croatia natjecanja, za koje su nagrade dodijeljene prošle, 2021. godine u prekrasnoj atmosferi zagrebačkoga Tuškanca – titulu najučinkovitije agencije, kao i najučinkovitije nezavisne agencije u Hrvatskoj odnio je Studio Sonda. Sjajan rezultat na hrvatskom, a potom i europskom izdanju natjecanja donio im je i titulu desete najučinkovitije nezavisne agencije u Europi.

Najučinkovitijim brendom, kao i najučinkovitijim oglašivačem, proglašena je Gradska knjižnica PorečWPP je proglašen najučinkovitijom grupacijom, a MediaCom najučinkovitijom agencijskom mrežom u 2021. u Hrvatskoj.

Effie Index 2021 odražava rad postignut tijekom jednog od najizazovnijih razdoblja u novijoj povijesti. Brendovi i agencije uključeni u ove rang-liste pokazali su neumoljivu predanost marketinškoj učinkovitosti i predstavljaju upornost, agilnost i kreativnost u cijeloj našoj globalnoj industriji, poručila je Traci Alfordglobalna izvršna direktorica Effie Worldwide. Čestitamo svim najbolje rangiranim tvrtkama što nastavljaju isporučivati ideje koje djeluju!

Podsjećamo, suradnja agencija Studio Sonda i Syneta te Gradske knjižnice Poreč na projektu 100% COVID FREE PUTOVANJE na hrvatskom je izdanju natjecanja 2021. godine urodila Grand Prixom, zlatnom i srebrnom nagradom, a sjajan su niz nastavili i na natjecanju Effie Europe osvojenim srebrom i broncom. Istaknuo se i projekt Dogvertising agencije MediaCom Zagreb, brenda Pedigree i oglašivača Marsa s osvojenom srebrnom statuom na hrvatskom, a potom još jednim srebrom na europskom natjecanju.

Uz njih, na popisu izdvojenih rezultata za Hrvatsku, kao najučinkovitiji u marketinškoj komunikaciji prema rezultatima prošlogodišnjeg natjecanja Effie Awards Croatia svoje su mjesto našli i:

  • Wiener osiguranje, Zagrebačka banka, Argeta, LAQO, Pipi, Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju “Brački pupoljci”, 24sata ORIĐIĐI PRODUKCIJA, A1 – MOZAIK, A1 – YOUTH, bonbon, Hrvatski Telekom, Jamnica Botanica i Juicy 100% sokovi u kategorijinajučinkovitijih brendova
  • Vienna Insurance Group, UniCredit Grupa, Adris grupa, Atlantic Grupa, Brački pupoljci, Pipi Beverages, A1 Telekom Austria Group, Deutsche Telekom, Fortenova grupa, Stanić Beverages i Styria Media Group u kategoriji najučinkovitijih oglašivača
  • Señor, MediaCom Zagreb, Komakino, OMD Media, 404, Centralna Jedinica, Bruketa&Žinić&Grey, CTA komunikacije, Imago Ogilvy, Luna\TBWA, Pro Media group, BBDO Zagreb, McCann Zagreb, Drap, Millenium promocija, Euroart93, Pink Moon, Pozor i Publicis One Slovenia u kategoriji najučinkovitijih agencija
  • Señor, Komakino, 404, Centralna Jedinica, CTA komunikacije, Pro Media group, Millenium promocija, Euroart93, Pink Moon, Pozor, Šareni artikl, ŠVENK, Cvoke, Lordan Kondić, obrt za sitne popravke u marketingu, Nivas i Studio Nexus u kategoriji najučinkovitijih nezavisnih agencija
  • MediaCom, OMD, Grey Group, Ogilvy, Pro Media group, TBWA\Worldwide, BBDO Worldwide, McCann Worldgroup, Publicis, Nivas i Real Grupa u kategoriji najučinkovitijih agencijskih mreža
  • WPP, Omnicom, Interpublic (IPG) i Publicis Groupe u kategoriji najučinkovitijih grupacija.

Na globalnoj razini najučinkovitijim oglašivačem, brendom, grupacijom, agencijskom mrežom, agencijom i nezavisnom agencijom proglašeni su AB InBevMcDonald’sOmnicom, McCann WorldgroupFP7 McCann Dubai i Special Group.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ranije ove godine Effie Worldwide objavio je da je unaprijedio metodu izračuna Effie Indexa s linearne na eksponencijalnu skalu sa svrhom što kvalitetnijega prepoznavanja najučinkovitijih marketinških stručnjaka svake godine. Više informacija o metodi izračuna možete pronaći ovdje. Najnoviji Index objavljen je nakon jednogodišnje pauze zbog otkazivanja brojnih nacionalnih natjecanja diljem svijeta uzrokovanih pandemijom.

Ljestvice Effie Indexa za 2021. godinu obuhvaćaju rezultate više od 4500 finalista i pobjedničkih prijava na jednom globalnom, četiri regionalna i 47 nacionalnih natjecanja Effie Awards održanih diljem svijeta tijekom 2021. Nagradu Effie i oglašivači i agencije na globalnoj razini prepoznaju kao vodeću nagradu u industriji koja potiče i pridonosi uspjehu brendova. Od 1968. godine osvajanje Effieja postalo je simbol globalnog uspjeha.

O Effie Indexu više saznajte na www.effieindex.com.

Naslovna fotografija: Marko Prpić/PIXSELL